Jdi na obsah Jdi na menu
 


Uč se od Krista, jak Jej máš milovat

jan_soreth_1_upr-150x150.jpgBl. Jan Soreth (1394 - 1471)

Uč se, bratře, od Krista, jak Jej máš milovat. Uč se milovat sladce celým srdcem, obezřetně celou duší, pevně celou silou (srov. Lk 10,27). Sladce, abys ani sváděním, obezřetně, abys ani oklamáním, pevně, abys ani soužením se nedal odvrátit od lásky k Bohu. Aby ses nedal zlákat světskou slávou a tělesnými požitky, místo nich ať je tvou sladkostí Moudrost - Kristus. Abys nebyl sveden duchem lži a bludu, ať je tvým světlem Pravda - Kristus. Abys nebyl přemožen protivenstvími, ať tě podpírá Síla Boží - Kristus. Sv. Basil říká: K těm, od nichž jsme přijali dobrodiní, nás pojí veliká vděčnost a jsme jim zavázáni. A co je takovým dobrem a takovým dobrodiním jako Bůh? A dál říká: Pociťuji nevýslovnou lásku k Bohu..., a že lze víc pocítit, než vypovědět.
Protože tedy Pán do nás zasel semeno ctností, bezpochyby očekává také jejich plody. Ať tedy Láska Kristova roznítí tvou horlivost, poučení ať ji usměrňuje, stálost ať ji upevní. Ať je vroucí, obezřetná a nezdolná, ať nezvlažní a nechybí jí moudrost. Miluj tedy Pána, svého Boha, celou a plnou vroucností srdce, miluj celou bdělostí a obezřetností duše neboli rozumu a miluj celou silou a nestrachuj se ani zemřít pro lásku k Němu. Ať je ti Lahodou a Sladkostí Pán Ježíš Kristus - On zažene sladká lákadla tělesného života a Jeho Sladkost překoná sladkost jejich.
Avšak právě tak ať je ti Kristus Světlem mysli a Vůdcem rozumu, a to nejen aby ses uvaroval lstivých klamů bludu a uchránil víru před jejich vychytralostí, nýbrž také abys byl opatrný a vystříhal se přílišné a neuvážlivé prudkosti ve svém počínání.
Bůh je Moudrost a chce být milován nejen sladce, ale i moudře. Jinak se velmi snadno do tvé horlivosti přimísí omyl. Budeš-li zanedbávat vzdělání, pak nebude mít chytrý nepřítel účinnější zbraň k odstranění lásky z tvého srdce, než když se mu podaří, abys sis v ní počínal neopatrně a nerozumně.
Ať je tvá láska také pevná a stálá, ať ji nezažene strach a nezdolají námahy. Nenechat se ovlivnit lichotkami - to je ono: milovat celým srdcem; nedat se svést klamy - to je: milovat celou duší; a nedat se zlomit příkořími - to znamená: milovat celou silou. A dál se praví v Řeholi: „A svého bližního jako sebe sama." Kdo miluje Boha, ať miluje i svého bližního. „Kdo nemiluje svého bratra, kterého vidí, jak může milovat Boha, kterého nevidí?" (1 Jan 4,20)

Zdroj: http://karmel.cz/index.php/karmelitanska-spiritualita/liturg-kalendar/detailudalosti/2520/-/bl-jan-soreth-knez

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář