Jdi na obsah Jdi na menu
 


Životopis (4)

18. 3. 2019

marie-elekta-od-jezise.jpg

Ct. Marie Elekta od Ježíše (1605 - 1663)

Podobně jako mnoho dalších karmelitánských světců je i Kateřina v době svého dětství podrobena bolestné zkoušce, když jí v deseti letech těžce onemocní milovaný otec, na něhož je velmi vázaná, a přes všechny její vroucí modlitby za Milost uzdravení umírá. Smrt otce je pro její citlivé nitro takovým otřesem, že je zapotřebí Božího Zásahu, aby bolest unesla. Ve své duši uslyší Tajemný Hlas, který jí říká: "Neboj se, od nynějška budu Já tvým Otcem." Tato zkušenost posílí její předčasnou vyspělost a roznítí v ní takovou touhu po Bohu, že se rozhodne Mu úplně odevzdat.
Roku 1626, ve svých jedenadvaceti letech, vstupuje spolu se svou sestrou Lucií do kláštera bosých karmelitek v rodném městě Terni. Před nedávnem založený klášter trpěl velkou nouzí a sloužilo se v něm Pánu za nejchudších podmínek. Životospráva řeholnic už nemohla být chudší. I když sestry neměly tehdy běžně požadované věno, na přímluvu strýce do něj směly vstoupit s nepatrným obnosem.
Dva týdny po vstupu do kláštera přijala Kateřina řeholní hábit a dostala jméno Marie Elekta od svatého Jana a o rok později složila své řeholní sliby. Sestra Marie Kateřina od svatého Dominika, matka novicek, klade sestru Elektu za vzor ostatním členkám komunity.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář