Jdi na obsah Jdi na menu
 


Svatební píseň (6)

jan_od_sv_samsona_2-150x227.jpgJan od sv. Samsona (1571 - 1636)

Co říci, můj Milovaný? Všichni, a především Tvé nejmilejší nevěsty, žasnou nad neobvyklou »pomstou«, kterou jsi na nich vykonal kvůli jejich dřívější nevěrnosti.

Neboť pomsta, kterou jsi na nich vykonal, spočívá v tom, že jsi je všechny »manželstvím« sjednotil se Svou Božskou Přirozeností a Svým Božským Majestátem skrze Nesmírné Tajemství a skrze Svátost. Neboť, jak zakusily a ujišťují Tvé Božské nevěsty, spočívá (tato pomsta) v Nevýslovné Svátosti Lásky, která Tvé nevěsty působením činné Lásky stále více a dokonaleji přetváří v Lásku, Mocí téže činné Lásky. V okamžiku »manželského sjednocení« přelévá do nich Svátost ze Své Nejhlubší Podstaty Proud Svého Božského Světla, Svých Radostí a Svých Slastí, v němž se odehrává naše Božská Svatba. Odehrává se Božsky v nich a v Tobě, nicméně v onom »nevýslovném« z nás obou, v němž jsme Tebou v Tobě, Tvou Láskou v Tvé Lásce, Tvými Slastmi ve Tvých Slastech a Tvou věčnou Kontemplací ve Tvé Radosti a Kontemplaci. Tímto Živým Proudem společné a vzájemné Lásky jsme pak nezadržitelně a nepřetržitě strháváni do společného, vzájemného a prostého okoušení jeden druhého, které se uskutečňuje prostým způsobem v našem vzájemném sjednocení, v prostotě ducha, poznání, myšlení, pochopení, pozornosti, světla, zalíbení, spočinutí a rovněž lásky.

Tak vypadá, můj Milovaný, Tvá Láska, která vychází najevo v hojnosti a nadbytku, jejímž Plodem, který vše převyšuje, jsme my – ne v sobě, ale v Tobě, který se z Nadměrné Lásky »vyléváš« do nás a pro nás.

Každý přece ví, můj Živote a můj Ženichu: dříve než jsi ukázal Svou Překypující Lásku ve Svých nevěstách a pro ně, byl jsi podoben jen Sám Sobě. Už to by stačilo, ó, můj Milý Ženichu, že jsi byl od počátku podoben úplnému a věčnému Proudu Svého Stvoření, který z Tebe stále vyvěrá; zároveň jsi však od Svého stvoření a v něm Odlišný. O nic menší není má podobnost s Tebou v mé přirozenosti, v níž jsi se mi připodobnil ve mně – nebo abych tuto pravdu vyjádřila lépe: Učinil jsi mne zcela podobnou Tobě ve mně samé, v Tobě a pro Tebe.

karmel.cz

Zdroj: http://karmel.cz/index.php/karmelitanska-spiritualita/texty-z-tradice/53-jan-od-sv-samsona/292-svatebni-pisen-6

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář