Jdi na obsah Jdi na menu
 


Biografie (3)

5. 11. 2017

marie-magdalena-de-pazzi-3.jpg

Sv. Marie Magdaléna de Pazzi (1566 - 1607)

Nová vlna zájmu o odkaz této světice vyvstala v souvislosti s výročím čtyř století od jejího narození v roce 1966. Přesto přese všechno je málo známá i ve svém vlastním Řádu, a to nejen pro nedostatek literatury o ní mimo italské prostředí, ale také proto, jaký "typ světce" ztělesňuje. My, severnější národy, jsme zdrženlivější a racionalističtější, proto v nás záplava mystických jevů, kterou její životní příběh obsahuje, může probouzet nedůvěru. A byť si to třeba ani neuvědomíme zřetelně, nesnažíme se kvůli tomu poznat takovou světici blíž.
Marie Magdaléna se narodila v přední šlechtické rodině dne 2. dubna roku 1566 ve Florencii. Měla ještě tři bratry, mezi sourozenci se narodila v pořadí druhá. Při křtu dostala jméno Kateřina; tak se jmenovala babička z matčiny strany, ale tak se jmenovala i její vzdálenější příbuzná, která zemřela v roce 1490 jako františkánka v pověsti svatosti. Během svého řeholního života se tato františkánka modlila mimo jiné také za smír za velký hřích, jenž se v rodině tehdy odehrál: roku 1478 v kostele S. Marie del Fiore ve Florencii dva členové rodu Pazzi při svatební Mši po Proměňování probodli dýkou dva členy rodu Medici; jednalo se o krevní mstu. 
V osmi letech svěřili rodiče svou dceru Kateřinu k výchově sestrám maltézského řádu do kláštera San Giovannino dei Cavalieri, kde se o ni starala její teta řeholnice, matčina sestra. Dva roky poté, o Slavnosti Zvěstování Páně roku 1576, tam Kateřina přistoupila k prvnímu Svatému Přijímání. A o tři týdny později (na Zelený čtvrtek) tato desetiletá dívka složila na celý život soukromý slib panenství.
Pak se vrátila domů. Jako dvanáctiletá nebo třináctiletá měla první mystický prožitek, o kterém víme. Ve čtrnácti letech ji rodiče do onoho kláštera umístili ještě jednou, protože se otec stal guvernérem v Cortoně a dočasně se tam odstěhoval. Zpovědník sester tehdy dívce dovolil přijímat Eucharistii o všech svátcích; to byla v té době neobyčejná výsada. Po roce se Kateřina vrátila opět k rodičům.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář