Jdi na obsah Jdi na menu
 


Biografie (5)

23. 4. 2018

marie-magdalena-de-pazzi.jpg

Sv. Marie Magdaléna de Pazzi (1566 - 1607)

Když uplynul rok, sestry jí noviciát prodloužily o tři měsíce, a to jen z toho důvodu, aby neskládala sliby sama, ale společně s jinou sestrou. Marie Magdaléna tehdy předpověděla, že stejně bude sliby skládat sama. To se i vyplnilo - začátkem března roku 1584 ji zachvátila tajemná nemoc. Jednoho rána dostala vysokou horečku, kašlala krev a měla velké bolesti v hrudi a pod žebry. Podle všeho šlo o náhlý zápal plic. Lékařská pomoc se zdála marná. Otec se souhlasem převorky a domácího lékaře sester ihned přivolal k dceři čtyři slavné lékařské kapacity. Přesto nemoc vypadala tak hrozivě, že sestry v obavách z jejího předčasného úmrtí rozhodly konec noviciátu již neoddalovat. Tak Marie Magdaléna složila sliby dne 27. května 1584 před Oltářem Panny Marie v chóru, na lůžku, které jí sem přenesli.
Dnem slibů začalo období častých extází Marie Magdalény. Každý den přicházela po Svatém Přijímání do vytržení. To trvalo obvykle dvě až tři hodiny. Někdy však takové vytržení ducha zakoušela i během dne. Většinou prožívala spoluúčast na Kristově Utrpení. Toto období extází trvalo čtyřicet dní (do 6. července 1584). Proto i jedna část zápisků nese název Quaranta giorni ("Čtyřicet dní").
Přitom její nemoc nadále trvala. Zpovědník jí poradil, aby se obrátila s prosbou o přímluvnou modlitbu na ctihodnou Marii Bagnesi. (Tělesné ostatky této omilostněné a utrpením prozkoušené dominikánské terciářky byly totiž uloženy v kapitulní síni kláštera karmelitek.) Jelikož se sestry obávaly náhlého úmrtí nemocné sestry Magdalény, shromáždila se u ní celá komunita a modlila se. Ráno dne 16. června roku 1584 náhle Marie Magdaléna zpozorovala, že je uzdravena. Připisovala to přímluvě oné blahoslavené. Ve svých viděních ji vícekrát viděla v Nebeské Slávě a jako ochránkyni jejich kláštera.
Další období extází trvalo od Vánoc roku 1584 do dne 4. července roku 1585. Extází je z této doby zaznamenáno asi devadesát, a to ve svazku zápisků, nazvvaném I colloqui ("Rozmluvy"). 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář