Jdi na obsah Jdi na menu
 


Buďte svatí...

10. 11. 2015

rafael_kalinowski-150x227.jpgSv. Rafael od sv. Josefa (1835 - 1907)

Nic nám není v Písmě Svatém kladeno na srdce tolik, jako abychom vedli dokonalý a svatý život a pečlivě a svědomitě plnili všechny své povinnosti. Ve Starém zákoně vyučoval náš Pán a Bůh lid Slovy: „Buďte svatí, neboť Já jsem Svatý" (Lv 11,44b). Náš Pán Ježíš Kristus, kterého nám Otec dal za Učitele, Rádce a Vůdce, tato Slova Starého zákona potvrdil. On toto vybídnutí ještě zesílil, když nás vyzval, abychom napodobovali Svatost Otcovu. Řekl: „Buďte dokonalí, jako je Dokonalý váš Nebeský Otec" (Mt. 5,48).
Co má však dělat ten, kdo chce být svatý a dokonalý? Církevní učitelé a duchovní vůdcové mu dávají odpověď: „Chceš-li se stát dokonalým a svatým, plň věrně své úkoly a povinnosti."
Jeden mladý poustevník se kdysi ptal starého otce pouště, které knihy má číst, aby pokročil na cestě ke svatosti. Stařec mu odpověděl: „Já, pokud jde o mne, znám jen dvě knihy: Evangelium, které čtu ráno, a řeholi, které se věnuji večer. Ta první mi ukazuje, jak se mám snažit, abych se stal dobrým učedníkem našeho Pána Ježíše Krista; ta druhá, co mám dělat, abych se stal dobrým řeholníkem. To mi stačí."
Čtěme proto pozorně Boží Příkazy a řiďme podle Nich své jednání. „Když půjdeš, povedou tě, když budeš ležet, budou tě střežit, procitneš a budou s tebou rozmlouvat" (srv. Př 6,22). Kamkoli tedy jdeme nebo kdekoli jsme, ať nás provázejí Boží Přikázání a ať řídí naše kroky. Když spíme, ať jsou nám nablízku; když procitneme, ať naplní naše nitro. Jejich Hlas se rozezní a bude nás volat, abychom vstali. Jejich volání nás občerství. S Přikázáními vítězíme nad našimi pochybnostmi. Přemáháme vzpurnost a lenost naší přirozenosti, které oslabují naše síly, brání nám ve vydanosti a podporují pohodlnost. Tento životní pořádek nám pomůže zvítězit v úzkostech nad nebezpečím a bez obtíží kráčet cestou poslušnosti. Kéž nám stojí vždy po boku jako (dobrý) rádce a uschopní nás, abychom s ochotným srdcem a dobrou vůlí věrně následovali Boží Volání!

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář