Jdi na obsah Jdi na menu
 


Láska Kristova nás žene

sv.-terezie-marketa-od-nejsvetejsiho-srdce-jezisova.jpgZ Akt svatořečení sv. Terezie Markéty od Nejsvětějšího Srdce Ježíšova (1747 - 1770)

(Láska Kristova nás žene)

Krátký život Terezie Markéty byl takřka stálým výstupem jejího nevinného srdce k Bohu. Její nevinná duše hledala Boha a zdálo se jí, že pouze v Něm může spočinout. S nejvyšší čistotou ducha spojovala hlubokou pokoru, chtěla žít neznáma, nebýt považována za nic, pokoření nejen snášela, ale radovala se z něho.
Touto čistotou srdce a pokorou ducha vystoupila až k nejvyššímu stupni lásky, která brzy vyrostla tak, že plála vpravdě serafínským žárem. Dospěla tak daleko, že když mluvila o Bohu, její tvář se rozzářila. Tuto Boží Lásku vztahovala i na bližní, hlavně na ubohé hříšníky, za něž se velkodušně obětovala Bohu svým spolusestrám, zvláště nemocným, sloužila s takovou pokornou laskavostí a dokonalým sebezáporem, takže byla jako anděl lásky. Plamen lásky šířila zvláště Eucharistickým Chlebem, po němž horoucně toužila, a zvláštní úctou k Nejsvětějšímu Srdci Ježíšovu, právě v té době, kdy se tuto živou úctu na mnohých místech v Etrurii snažil ochromit jansenistický blud. S vroucí zbožností uctívala Pannu Marii, která byla Vzorem a Ochránkyní její panenské čistoty. Obdařena vysokým nazíráním, spojovala se čím dál více s Bohem; vycházela z ní jakoby záře blízké věčnosti.
Avšak s blížící se smrtí měla tato pravá dcera svaté Matky Terezie a věrná učednice svatého Jana od Kříže mystickým mučednictvím na sobě ukázat živější obraz Ukřižovaného Snoubence. Příčinou tohoto mučednictví byla právě síla lásky, která, čím je větší, tím více pudí duši k lásce. A protože duše nikdy nemůže milovat tak, aby se vyrovnala Nekonečné Lásce Boží, trýzní ji nevysvětlitelná touha po vyšší lásce, je jakoby zahalena jakousi temnou nocí a zdá se jí, jako by byla zbavena lásky k Bohu. Čím větší je její láska, tím si připadá menší. Duše přibitá s Kristem na kříž tímto nejvyšším mučednictvím srdce získává pro sebe a pro jiné hojnější plody Vykoupení. To jsou nejčistší a největší duše v Církvi, které utrpením, láskou a modlitbou v mlčenlivém apoštolátu druhým prospívají nejvíce.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář