Jdi na obsah Jdi na menu
 


Biografie (8)

st_therese3.jpgSv. Terezie od Dítěte Ježíše a Svaté Tváře (1873 - 1897)

"Velmi citlivá"
Vřelé a láskyplné ovzduší rodiny bylo velmi příhodné pro její velkou citlivost. Všichni ji milovali. "Moje první vzpomínky jsou prodchnuty nejněžnějšími úsměvy a laskáním!... ale jestliže mě (Bůh) obklopil takovou láskou, vložil ji také do malého srdce, které stvořil milující a citlivé, však také jsem velmi milovala tatínka a maminku a svou něhu jsem jim projevovala tisícerým způsobem."
Svého otce, jediného muže v rodině, vskutku zbožňuje. A on jí to bohatě oplácí: malá poslední je jeho "královnou". "Otec ji rozmazluje a udělá pro ni,co se jí zlíbí," píše matka Pavlíně. Matce nezůstává Terezie nic dlužna, když jde ze schodů, z každého stupně na ni zavolá. "A když jí pokaždé neodpovím: ´Ano, moje maličká!´, zůstane tam, kde je a ani se nehne."
Je velmi emotivní, často pláče a dokáže pronikavě křičet, což může trvat dobrou hodinu. "Je to dítě, které velmi lehce podléhá dojmům." Pláče v hovorně kláštera Navštívení v Le Mans při pohledu na mříže, tiše pláče, když Pavlína dává hodiny, z nichž ona je vyloučena, pláče, když se hádá s Celinou, ale pláče také z kajícné lítosti.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář