Jdi na obsah Jdi na menu
 


Cesta k dokonalosti 19,13 - 15

11. 8. 2019

44578833df2783c86cd180387dd801af.jpgSv. Terezie od Ježíše (1515 - 1582)

13 - Je docela možné, že k takové touze nějak napomůže Ďábel. Kassián vypráví, že jeden poustevník byl pro svou touhu brzo patřit na Boha ponoukán Ďáblem, aby se vrhl do studny. Asi nesloužil Pánu upřímně a s pokorou, neboť Bůh je Věrný a nikdy by nedopustil, aby se stal zaslepený v tak zřejmé věci. Kdyby ta touha pocházela od Boha, nevedla by ho ke zlému, ale přinesla by mu světlo, schopnost rozlišovat a moudrost. Vždyť náš úhlavní Nepřítel neopomene žádný prostředek, aby nám škodil a nikdy nespí: buďme tedy bdělé i my! Tato rada je velmi prospěšná při mnoha věcech, zvláště když jde o to zkrátit modlitbu, byť by byla sebesladší, když ji tělesné síly začínají tíživě pociťovat či rozbolí se hlava. V každé věci je nutno umět rozlišovat.

14 - A nyní si asi, dcery, myslíte, proč jsem se snažila ukázat vám Cíl, který nás očekává, a proč jsem vám mluvila o Odměně dříve než o boji, když jsem vám líčila štěstí duše, jež dojde až k Nebeskému Prameni a pije živou vodu.
To proto, abyste se nedaly odradit protivenstvími a obtížemi cesty a odhodlaně kráčely a nikdy neochabovaly, neboť se může stát, jak jsem se už zmínila, že již dorazíte k prameni a stačilo by se jen sklonit a pít, a vy zatím opustíte všechno a ztratíte tak cenné dobro, ze strachu, že nemáte dost sil a že nejste pro takové věci.

15 - Pomyslete na to, že Pán zve všechny. On je Pravda a o Jeho Slově nelze pochybovat. Kdyby Jeho Výzva neplatila všem, pak by všechny nevolal; a kdyby volal všechny, neřekl by: Já vám dám pít. (1) V tom případě by řekl: "Pojďte všichni, kteří nemáte co ztratit, a Já dám pít, komu budu chtít." Poněvadž však nestanovil žádnou hranici a řekl "všichni", považuji za jisté, že dojdeme až k pití té vody, jestliže se samy nezastavíme někde na cestě. - Kéž nám dá Milost Pán, který Ji slibuje, kvůli tomu, jaký je On Sám, a abychom o Ni usilovali, jak se patří!

Poznámky:
(1) "Žízní-li kdo, ať přijde ke Mně a pije" (Jan 7,37).

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář