Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nemodli se za pošetilosti

18. 11. 2018

wilfrid-stinissen.jpg

Wilfrid Stinissen (1927 - 2013)

Zač se máme modlit? To nejpodstatnější, za co se máme modlit, je Příchod Božího Království, tedy jinými slovy to, aby Bůh byl v nás a stal se pro nás Skutečností.
Možná se podivíme, proč bychom se měli modlit právě za to - vždyť už věříme v Boží Existenci. Ovšem věřit v Ni ještě nutně neznamená, že Bůh je pro nás Skutečností. Chceme-li se dozvědět, zda je pro nás opravdu realitou, položme si na zkoušku několik konkrétních otázek: V čem nacházím radost? Z čeho jsem smutný a ustaraný? Čeho se bojím? Po čem toužím? Dokážeme-li odpovědět, že se naše radost spojuje s Bohem a Jeho Láskou a že naším největším trápením je to, že nežijeme více v Jeho Lásce a že nás nejvíc děsí pomyšlení, že Mu jsme nevěrní, avšak toužíme, aby Jeho Láska naplnila všechno a všechny - ano, pak je pro nás Bůh opravdu Skutečností.
Ale kolik z nás může upřímně takto odpovědět? Křesťanství je často spíše vnější než vnitřní záležitostí. Bůh, na něhož myslíme a jehož Existenci přijímáme, ale jenž se ve skutečnosti nedotýká jádra naší podstaty, je pouhou abstrakcí. Tak se v nás ale Boží Království nevytvoří.
Ježíš nás nabádal, abychom se stále modlili a neochabovali (srov. Lk 18,1). Jeho Výzva musela nutně směřovat k podstatnějším věcem než k tomu, abychom se modlili za peníze, za jídlo, za zdraví. Vybízí nás, abychom prosili o Samotného Boha.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář