Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bl. Angelus Augustinus Mazzinghi

17. 8. 2015

angelus-augustinus-mazzinghi.jpgBl. Angelus Augustinus Mazzinghi (asi 1385 - 1438)

Angelus byl synem Augustina z větve Peretola rodiny Mazzinghi, která žila ve Florencii. Přesné datum jeho narození není známo, ale bylo to pravděpodobně před rokem 1386. Přibližně roku 1413 vstoupil do karmelitánského Řádu a byl, jak o tom svědčí nekrolog florentských karmelitánů, prvním synem rodící se observance „delle Selve" (z Lesů), karmelitánské reformy, která začala v klášteře téhož jména (S. Maria delle Selve), blízko osady Lastra a Signa, a která později vyrostla v tzv. Mantovskou kongregaci.

O dva roky později už byl knězem a byl pověřen kázáním v tomto konventu, v němž později, v letech 1419-30 a v roce 1437, zastával také službu převora. V letech 1431-34 a roku 1436 měl postní kázání ve Florencii a 1435-37 byl převorem florentského Karmelu. Zastával také jiné úkoly v Řádu i mimo Řád. V roce 1434 obdržel titul lektora.

Nekrolog napsaný hned po jeho smrti 17. srpna 1438 o něm říká, že byl: nanejvýš ctnostný, velmi vzdělaný, dobrý rádce, široko daleko známý, světec a věhlasný kazatel. Jeho spolubratr a současník Nicholas Calciuri ze Sicílie dosvědčuje, že od hodnověrných svědků slyšel, že když kázal ve Florencii, padaly z jeho úst růže a květiny; tyto květiny pak posbírali dva andělé a ověnčili jimi jeho hlavu. S tímto ikonografickým motivem je světec také zobrazován.

Rakev s jeho ostatky byla nejprve umístěna na vyvýšeném místě v karmelitánském kostele ve Florencii, v roce 1575 pak byla uložena pod Manettiho Oltář tamtéž. Bollandisté (1) ve spise Acta Sanctorum publikovaném v roce 1737 nepovažovali jeho svatost a úctu k němu za dostatečně prověřenou, a proto ho uvádějí mezi tzv. vynechanými (praetermissi); byli však připraveni materiál o něm publikovat, pokud se jeho svatost prokáže. O dva roky později bylo jeho tělo opět přeneseno, a sice do kaple Brancacci v tomtéž karmelitánském kostele. Dominic Mary Manni publikoval v roce 1739 jeho životopis.

Diecézní proces, který měl prověřit úctu od nepaměti k tomuto světci, proběhl v roce 1758; proces konaný Posvátnou Kongregací pro bohoslužbu byl ukončen 22. prosince 1759; dekret potvrzující úctu k němu vydal papež Klement XIII. 7. března 1761. Od roku 1930 spočívají ostatky blahoslaveného pod hlavním Oltářem karmelitánského kostela ve Florencii. Angelus byl florentským lidem uctíván od počátku, zvláště pod jménem Angiolino (Andílek). Na Karmelu jeho památku slavíme 17. srpna.

(1) Jezuitští učenci nazývající se po Janu Bollandovi.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář