Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bl. Dionýsius od Narození Páně a bl. Redempt od Kříže

dionysius_od_narozeni-150x192.jpgPierre Berthelot se narodil 12. prosince 1600 v Honfleur ve Francii, v kraji Calvados. Jako mladík se stal námořníkem a na svých cestách navštívil Španělsko, Anglii i Ameriku. V roce 1619 se plavil do Indie jako první lodivod králů Francie a Portugalska a vyznamenal se svou odvahou a svými kosmografickými znalostmi. Důkazem jsou jeho námořní navigační mapy, které nakreslil s velkou přesností a které jsou dnes uchovávány v Britském muzeu v Londýně.

V roce 1635, během pobytu v indickém městě Goa, po poradě se svým duchovním vůdcem, P. Filipem od Nejsvětější Trojice, zde vstoupil k bosým karmelitánům. Řeholní sliby složil 25. prosince a přijal jméno Dionýsius od Narození. Na kněze byl vysvěcen 24. srpna 1638. Podle svědectví P. Filipa od Nejsvětější Trojice byl Dionýsius příkladem ctností pro všechny řeholníky jak v čase noviciátu, tak i po svých slibech. Obdržel dar kontemplace a nejednou během modlitby jej bratři spatřili obklopeného Nebeskou Září.

V roce 1638 vyslal místokrál Petr da Silva Františka de Souza de Castro jako vyslance k sultánovi do Achén na Sumatru. Velvyslanec si přál mít Dionýsia s sebou jako duchovního vůdce a rovněž jako odborníka v navigaci i jako toho, kdo je zběhlý v malajštině. Otec Dionýsius vzal s sebou jako svého společníka zase Thomase Rodrigueze, který se narodil v Portugalsku kolem roku 1598, ke karmelitánům v Goa vstoupil jako laický bratr a při svých slibech v roce 1615 přijal jméno Redempt od Kříže.

redemptus_od_krize-104x192.jpgDelegace s oběma karmelitány odplula z Goa 25. září 1638 a po úspěšné plavbě dorazila 25. října do Achén. Radost, s níž zde členové delegace byli přijati, byla předstíraná; zanedlouho byli uvězněni. Dionýsius a Redempt byli vyšetřováni a mučeni více než ostatní; záměrem bylo, aby se zřekli katolické víry a přijali islám. Když byli ve vězení, zříkal se Dionýsius z lásky ke spoluvězňům i toho nejpotřebnějšího, posiloval ostatní a pomáhal jim svými slovy i svým příkladem. Oba byli odsouzeni k smrti: Redempt zemřel jako jeden z prvních, proboden kopím, zatímco Dionýsius byl podle svého přání zabit poslední, aby mohl povzbuzovat ostatní. Byl usmrcen 29. listopadu 1638 úderem meče, který mu rozpoltil hlavu.

Oba karmelitáni byli blahořečení papežem Lvem XIII. 10. června 1900 a jejich památka se na Karmelu připomíná 29. listopadu.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář