Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sv. Jiří Preca

23. 10. 2016

sv.-jiri-preca.jpgSv. Jiří Preca (1880 - 1962)

George Preca se narodil 12. února 1880 v hlavním městě Malty Valletě v početné křesťanské rodině. Už jako dítě byl velmi často nemocný a po přijetí jáhenského svěcení onemocněl na smrt. Na Přímluvu sv. Josefa se však uzdravil a 22. prosince 1906 byl vysvěcen na kněze.
Od počátku svého působení se zaměřil na náboženské vzdělávání věřících. Postupně začal formovat skupinu mladých mužů tak, aby byli později schopni vyučovat další. Společenství nazvané Společnost křesťanské nauky (Society of Christian Doctrine; SDC) bylo založeno začátkem roku 1907. Jejich motto vyjadřují písmena M.U.S.E.U.M. (Magister Utinam Sequatur Evangelium Universus Mundus, v překladu: Učiteli, ať celý svět následuje Evangelium!). On sám musel při této práci snášet mnoho nepochopení a útrap. Dnes Společnost SCD působí také v Austrálii, Albánii, Keni, Súdánu a Velké Británii.
Kromě toho vyučoval také knihami, které psal v maltštině, aby byly srozumitelné všem. Napsal kolem 150 publikací - od knih až po letáky. Sestavil také množství modliteb. Z nich jej poznáváme jako mystika, který ve všem, co jej obklopovalo, neustále hledal Boha. Zvláštní úctu měl k Tajemství Vtělení. Byl také vyhledávaným zpovědníkem, protože uměl utěšit. Dokonce se zdá, že skrze jeho službu došlo i k uzdravením.
21. července 1918 vstoupil do karmelitánského třetího Řádu a 26. července následujícího roku složil profesi. Za jeho zásluhy o šíření úcty k Panně Marii Karmelské jej generální převor P. Kilián Lynch přičlenil (afilioval) k Řádu.
Otec Jiří zemřel na Maltě ve vesnici Santa Venera 26. července 1962. Jeho ostatky jsou uloženy poblíž mateřského domu Společnosti v Blata l-Bajda. Za blahoslaveného jej prohlásil papež Jan Pavel II. při své návštěvě Malty dne 9.5.2005.


Text převzat z Propria Denní modlitby Církve Řádu bratří blahoslavené Panny Marie Karmelské.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář